Stepnica zagłebiem smaku III
Ostatnie warsztaty z cyklu „Stepnica Zagłębiem Smaku” obfitowały w czekoladę, aromatyczny brązowy cukier, chrupiące orzechy ale też pyszne czerwone pesto. Pieczenie działo się na całego. Prowadząca, Paulina Blatkiewicz zaproponowała 4 przepisy na wypieki, w tym dwa rodzaje babeczek, ciasteczka Pieguski i dla odmiany muffiny razowe z wędzonym łosiem i suszonymi pomidorami. Obecne na spotkaniu Panie pracowały energicznie mieszając masło z cukrem, ważąc mąkę czy roztapiając czekoladę. Wypieki udały się świetnie, wypełniły GOK słodkim maślanym zapachem ciasta. Było też kilka sztuczek kulinarnych, między innymi muffinki stworzone z roztopionych lodów, które bardzo się towarzystwu spodobały. Każda z uczestniczek zabrała z warsztatów wytworzone podczas nich specjały oraz garść przepisów do wykorzystania na własnych spotkaniach rodzinnych czy towarzyskich. Po zapale z jakim mieszkanki naszej miejscowości uczestniczyły w całym cyklu warsztatowym wnioskuję, że zajęcia kulinarne to bardzo ciekawy i przyjemny pomysł na organizowanie wolnego czasu. Wspólne kucharzenie sprawia, że gotowanie przestaje być nudnym codziennym obowiązkiem, a może być dobrą zabawą i wydaje mi się, że w przyszłości będziemy Państwa częściej zapraszać do naszej kuchni.