Stepnica zagłębiem smaku I
W czwartek 24 października w Gminnym Ośrodku Kultury odbyło się pierwsze spotkanie z cyklu „Stepnica Zagłębiem Smaku”. Projekt ten składa się z trzech warsztatów kulinarnych, każdy o innej tematyce. Celem całego przedsięwzięcia jest promowanie smaków i potraw zakorzenionych w Stepnicy. Mieszkanki naszej gminy dzielą się w nim swoimi przepisami, które opierają się na produktach, o które w naszej okolicy najłatwiej. Tematem pierwszych zajęć była dziczyzna i dary lasu. Prowadząca, Mirosława Nowak podzieliła się z uczestniczkami tajnikami przyrządzania tego tajemniczego mięsa, poddała kilka przepisów, w jakich można je wykorzystać oraz zaprezentowała możliwości, jakie w sztuce kulinarnej niesie bogactwo lasu. I tak podczas warsztatów powstały roladki z jelenia, zupa leśna oraz deser jagodowy. Wszystko było przepyszne i aromatyczne, trudno było doczekać się degustacji. W warsztatach wzięło udział 12 pań z naszej gminy. Tematem kolejnego spotkania, które będzie miało miejsce już 7 listopada, jest ryba. Pani Barbara Kopiecka podzieli się swoim sławnym już przepisem na paprykarz. Ostatnie spotkanie z tego cyklu warsztatowego odbędzie się pod znakiem słodkości publikowanych w Kąciku Kulinarnym na łamach Stepnickiego Echa.
Projekt współfinansowany jest przez Lokalną Grupę Działania Stowarzyszenie Szanse Bezdroży Powiatu Goleniowskiego.